HP-55

Ez a számológép meglehetősen rossz állapotban került hozzám. Többek között az egyik kapcsolója is törött volt. Egy fiatal barátom a segítségemre sietett és tervezett egy új kapcsoló-működtetőt, amit 3D-vel ki is nyomtatott. Ha valakinek hasonló problémája van, innen letöltheti a nyomtatáshoz szükséges STL file-t (ZIP formátumban): HP-Classic_switch

Utolsó módosítás: 2023. 05. 15.

Kategória:

Sajnos ennek a gépnek hibás volt az alaplapja is, amikor hozzám került. Korábban már újraterveztem a 35-ös-be való alaplapot. Méreteiben és működésében ez is nagyon hasonló, mivel a billentyűzet kezelése és a kijelzők vezérlése megegyezik. Ennek alapján nem volt nehéz megtervezni az 55-ös alaplapját. Az alsó csatlakozó kivezetéseinek számában van eltérés. Az 55-ösnél hárommal több a csatlakozó-pontok száma. (A 3. és 27. pin nem használt, csak a 13. pin a GND. A 35-ösnél a 12.  és a 13. pin is GND potenciálon van.) A két plusz csatlakozási pont a PRGM/TIMER kapcsoló jeleihez szükséges.

Az alaplapon két PIC  mikrokontroller dolgozik. A bal oldali (PIC18F67K22), a számológép firmware-t tartalmazza. A jobb oldalon lévő kisebb IC (PIC18F26K22) pedig a kijelző-meghajtók által igényelt, nem egyszerű, jeleket állítja elő. A kalkulátor IC egyirányú soros vonalon, 460.800 Baud-dal küldi át a jeleket a kijelző vezérlő felé. Az alaplap látszólag bonyolult. Rengeteg  mérőpont és teszt-csatlakozó van rajta, ami nem igazán szükséges.

Az  eredeti HP-55 kikapcsoláskor “elfelejtette” a beírt programot. A számológép PIC-ben van egy “nem felejtő” EEPROM memória, amely 1024 Byte méretű. Itt tárolom az elmentett programokat. Bekapcsolás automatikusan betöltődik a program az EEPROM-ból a RAM-ba. A program mentése a kapcsoló PRGM állásból RUN állásba való kapcsolásával szintén automatikusan megtörténik.  A programlépések száma: 256.

Utolsó frissítés: 2023. 05. 15.