HP-97

Kategória:

A HP-97 billentyűzetének javítása:

A napokban elővettem az egyik HP-97-es gépemet, az akkumulátor töltése miatt. Ilyenkor ki szoktam próbálni. Ismét előjött egy korábbi hiba a billentyűzettel kapcsolatban: a billentyű gombok kiestek a helyükről. Ez a gép is rendkívül koszos állapotban került hozzám és ezért teljesen szétszedtem. Ez azt jelentette, hogy a billentyű-modul kiszerelése után ki kellett szedni az összes billentyűt is. A HP-97-es billentyűzete eltér a korábban, a zsebméretű gépeknél használt megoldásoktól. A kisebb gépeknél a gömbsüveg(TI Klixon) vagy hengerpalást-metszet (hp) alakú rugókat használtak a billentyű-kontaktusokhoz. Ezek jellemzője, hogy néhány tized milliméter az elmozdulásuk és lenyomáskor jellegzetes “klikk” hangot adnak. A billentyű elengedésekor azonnal visszatérnek az eredeti alakjukba. Ezt a hatást az angol nyelvben oil-can effect-nek hívják (olajoshordó effektus)

A HP-97-nél, és a többi Topcat gépnél is, a billentyűk elmozdulása kb. 3 mm. A billentyű lenyomásakor aranyozott érintkezők zárnak rövidre két pontot a szintén aranyozott nyomtatott huzalozású lemezen.

A javítás tárgyalása előtt nézzük meg mi okozta hibát. A hiba oka a “heat stake” megbontása és nem kellő minőségű visszaállítása. A “heat stake” egy rögzítés-technika, melynek a szabatos fordítását nem ismerem. Ezt a technológiát a hp először a Woodstock családnál alkalmazta a billentyűzet előlaphoz való rögzítésénél. Az előlap öntvényén több tucat vékony pálcika van kiképezve, melyek pontosan illeszkednek a billentyűzet paneljén lévő furatokba. Összeillesztés után túllógnak a panel felületéről. A rögzítést az adja, hogy ezeket túllógó részeket megolvasztják és legömbölyítik, hogy már ne lehessen visszahúzni. A képen a sok fekete félgömb biztosítja a rögzítést. Olcsó és jól automatizálható megoldás, de nem támogatja a javítást.

A HP-97-nél ezt a megoldást használták a billentyű-érintkezőket működtető tárcsák rögzítéséhez:

A kép bal oldalán a * (szorzás) billentyűje, a hozzátartozó rugó és a működtető tárcsa látható. Valamint egy pici csavar, amellyel már korábban javítottam. A csavar mérete: M1,6 x 4mm. Nem szükséges a süllyesztett csavar. Lehet az hengeres fejű vagy más.

A fehér színű kalap-alakú tárcsák nyomják le az érintkezőket:

A  fenti képen bal felső érintkező benyomott állapotban van. Ezt a tárcsát meg a jobb oldali már csavar tartja, a többinél még a nem túl szépen sikerült újra-olvasztás látható.

Minden tárcsát egyetlen “heat stake” tart csak. Ha ez elenged kiesik a billentyű a helyéről. A javítás “egyszerű”: helyettesítsük a “heat stake”-t csavarral. Nem kötelező a fentebb említett M1,6-os csavar használata. Lehet kisebb is. Ami fontos, hogy pontosan középen és függőlegesen fúrjuk meg a billentyűzet tengelyét. Ehhez a legjobb egy kicsi állványos fúrógép használata. Én az M1,6-os csavarhoz 1,4mm-es magfúrót használtam. Először 1,2mm-essel próbálkoztam. A csavar szépen belement, de szétfeszítette a tengelyt, aminek nagyon finom az illesztése és szorult a megvezetésben.

Fúrás után így néz ki a + (összeadás) gomb tengelye:

Még egy érdekesség a Topcat billentyűzettel kapcsolatban: A billentyűk “tengelyei” nem kör keresztmetszetűek, hanem x-alakúak. A képen pirossal jelöltem a kiszedett tengelyeket. Mindegyik más-más szögben van, így véletlenül sem lehet összeszerelésnél az azonos méretű billentyűket felcserélni.

Utolsó módosítás: 2023. 08. 27.