Készítsünk akkupakk-ot!

A korai számológépek nagy részében akkumulátorok biztosították az energiaellátást. Szinte kizárólag “AA” méretű NiCd (nikkel-kadmium) akkumulátorokat használtak.  Ezek kapacitása 500 mAh volt. Az ilyen kapacitású akkuval, ha teljesen fel volt töltve, 3-4 óra hosszan működött folyamatosan a kalkulátor.  Általában, 500 töltési ciklust garantáltak a gyártók. A működési időt és a ciklusszámot összeszorozva  1500-2000 órás üzemidőt eredményez egy akkupakkal, ideális estben. A valóságban ennél kevesebb ideig működött egy akkucsomag. Az NiCd akkuk önkisülése kb. 1% naponta. Nem mindig teljesen lemerített akkut kezdtek tölteni és a “memória effektus” beindult.  Ha többször előfordult ez, akkor az akku “megjegyezte”, hogy meddig merítették le és a továbbiakban,  ennél a szintnél nem volt hajlandó több energiát leadni. Természetesen, ez nem egy tudományos magyarázat. Az akku belsejében bonyolult elektro-kémiai folyamatok okozzák ezt a látszólagos csökönyösséget. Abban az időben a gyártók hosszú ideig biztosították az akkupakkok cseréjét.

De, ez már 45-50 éve volt!  Itt-ott lehet kapni felújított akkucsomagot, de meglehetősen drágán. Ha a tengeren-túlról jön, akkor a szállítás drágább is lehet , mint az árú. Egyszerűbb és olcsóbb házilag elkészíteni, ha nem csak 1-2 akkuról van szó. Ezt azért merem kijelenteni, mert  most már lehet olcsón, jó ponthegesztő gépet venni. Természetesen, kínai gyártmányút. Erről részletesen picit később!  Az első akkupakkot készítsük a Híradástechnika Szövetkezet által összeszerelt K-831-es számológéphez. Ezt a kalkulátort a HTSz a  Bowmar-Ali Inc. (Acton, MA. USA) licensze alapján gyártotta 1973-tól. Jó sok található még belőlük, főleg gyűjtőknél. Ezért is érdemes foglalkozni vele.

Amikor szétszedünk egy régi számológépet, lehet , hogy ilyen, vagy még rosszabb kép fogad minket. (A K-831-es akkuakkupakkjáról sajnos nem készült fotó.)

A fenti kép egy HTSz-NOVUS TK-1023-as számológép szétszedése után készült. Az akkupakk már korábban cserélve lett, de így is komoly korrózió látható minden cellánál. Célszerű 1-2 fotót készíteni erről az állapotról is. Ez megmutatja, hogy milyen pozícióban vannak az akkucellák összehegesztve, majd beforrasztva. A  fenti kép egy elég ritkán használt elrendezést mutat. Ennél a gépnél az akku kivezetések közvetlenül, azaz vezeték nélkül, vannak a nyomtatott huzalozású lemezhez rögzítve. (Az erős korrózió miatt nem igen látszódnak a kivezetések, de lehetséges, hogy csak cellákra forrasztott vastag vezetékek. Ez a megoldás nem ajánlott!) Legtöbbször az ilyen akkucsomagokat többé-kevésbé hajlékony vezetékkel kötik be. Nagyon elterjedt, hogy a pozitív ágat piros vezetékkel, a negatív ágat pedig feketével csatlakoztatják.

accu_weld_1
accu_weld_2
accu_weld_3
accu_weld_5

 

Folytatása következik!

Utolsó frissítés: 2021. 04. 14.

Mi szükséges egy akkupakk elkészítéséhez?

A bal oldali kép mutatja be a legszükségesebb dolgokat, amelyekkel már jól működő  akkupakk-ot tudunk készíteni. Az első akkupakk-ot a fent említett HTSz-Bowmar K-831-es számológéphez készítjük.

Először is kell megfelelő számú akkumulátor. Ez esetünkben: három. Én már régóta a  Panasonic gyártmányú, eneloop fantázia-nevű akkumulátorokat használom. Nagyon kicsi az önkisülésük és ezért hosszú ideig tárolhatók töltés nélkül is. Tíz év után is megtartják a töltésük 70 %-át.

Az akkumulátorokat, nikkel szalag segítségével, hegesztéssel kell egymással összekapcsolni. Vezeték ráforrasztása a cellára nem ajánlott! A forrasztás közben a cella túlmelegedhet és károsodhat a belseje. Rosszabb esetben felrobbanhat! 

A ponthegesztőt, amit használok, Kínából vettem. Ha a Net-en rákeresünk a 1S Mini Spot Welder Welding Machine DIY 18650 Lithium Battery Nickel Belt Spot Welding Portable Household Fiber Welding Machine – Type-C szövegre, sok eredményt kapunk. ( A “Type-C”  a szöveg végén arra utal, hogy a töltéshez USB-C típusú csatlakozó van beépítve.) Egy éve ennek a szerkezetnek az ára 12 ezer forint körül mozgott. 2021. áprilisában 11 ezer forintért is lehetett kapni. A nikkel szalagot is érdemes megrendelni a hegesztővel. Akkupakkok készítéséhez bőven elegendő a 4mm széles, 0,1 mm vastagságú szalag.

Ha szerencsénk van, akkor a csomagban angol nyelvű ismertetőt is kapunk. Ha nincs szerencsénk, akkor csak a készülék hátfalára nyomtatott angol felirat segít eligazodni a kezelésében. A bekapcsolást követően az előlapon lévő 4 LED felváltva zölden és pirosan világít. A zöld fény a belső akku feltöltöttségét jelzi. Ha mind a 4 LED zölden világít, akkor teljesen fel van töltve. Amikor a LED-ek pirosan villannak, az a beállított hegesztési teljesítményre utal.

Én maximális teljesítménnyel ( mind a 4 LED pirosan bevillan) és “időzített”  üzemmódban használom. Ebben az üzemmódban a készülék belső vezérlője 1,5-2 másodpercenként, rövid sípoló hang kíséretében, indítja a hegesztési folyamatot. 

Az akkupakkok beszereléséhez még szükség van egy forrasztópákára és némi forrasztó-ónra is. Ez nincs rajta a képen.

Célszerű a cellákat szigetelő szalaggal összefogni. Annak a cellának a + végére, amelyikre a kivezetés kerül, célszerű egy réteg szigetelőfóliát rakni. A cellákat borító zsugorfólia könnyen megsérülhet az elektróda forrasztásánál. A cellákat váltogatva kell összeerősíteni, hogy a hegesztést követően a cellák feszültsége összeadódjon: soros kapcsolás. Páros számú cellánál azonos oldalra kerülnek a kivezetések, páratlan számúnál pedig az ellentétes oldalra.

A ponthegesztő egyszerűen kezelhető! A beépített nagykapacitású Lítium-polimer akkumulátor feszültségét (4,2 V) kapcsolja nagyon rövid ideig az elektródákra. Az elektródákon átfolyó áram meghaladhatja a 600 Ampert! A hegesztést  halk pattanó hang és pici szikra is kíséri. 

A méretre vágott elektródát célszerű szigetelőszalaggal átmenetileg a cellához rögzíteni, hogy ne mozduljon el az első hegesztésig. Ezután rá lehet helyezni az első elektródát a nikkel szalagra és enyhe nyomással fixen tartani. Majd a következő sípolást követően a második elektródát is 1-2 mm-re az elsőtől. Az elektródáknak nem szabad összeérniük! 1-1,5 másodperc múlva a készülék indítja a következő hegesztést. A cellák + kivezetésénél még lehet egy hegesztést végezni. Így összesen 4 hegesztési pontot kapunk. A – oldalon három hegesztést, azaz 6 hegesztési pontot készítsünk. A készülék kipróbálásakor hibás cellákon gyakoroltam. A hegesztést követően megpróbáltam leszakítani a nikkel szalagot az akkuról. Kézzel nem sikerült, csak fogóval is úgy, hogy beszakadt a szalag.

A cellák sorbakötését követően jön a kivezetések (forrfülek) felhegesztése. Mivel itt nem fekszik fel a szalag, derékszögben meghajlítom és  szigetelőszalaggal a cella palástjához rögzítem.

Most már majdnem készen vagyunk! Nincs más hátra, mint az új akkupakk-ra ráforrasztani a számológép régi vezetékeit. Ha van elegendő hely a készülék belsejében, javaslom egy csatlakozó(pár) beiktatását. Erről egy kicsit részletesebben:

Nagyon sokféle csatlakozót használhatunk erre a célra. Az én “házi szabványom” egy 2,5 lábtávolságú lengő-aljzat és 90 fokos, NYÁK-ba forrasztható dugó csatlakozó. (A NYÁK: Nyomtatott Áramkör. Szabatosabb, de nem elterjedt, a nyomtatott huzalozású lemez kifejezés. Az angol rövidítés: PCB, azaz Printed Circuit Board)) A NYÁK-ba forrasztható dugó lábait kiegyenesítem és úgy forrasztom rá a vezetékeket. Így” lengő” dugó-csatlakozót kapok. A fenti kép az elkészítés sorrendjét mutatja be föntről lefelé. A számozott részekről: 1. részlet: a dugó-csatlakozóra úgy forrasztom rá a vezetéket. hogy előbb csatlakoztatom az előkészített aljzattal. Így biztos pozícióban marad a forrasztás alatt is. 2. részlet: Apró zsugorcső van ráhúzva a forrasztott kivezetésekre. 3. részlet: Jobb megoldás egy nagyobb csepp hőre lágyuló PVC-vel biztosítani a forrasztott kötést. (Ragasztó-pisztoly) Még egy apróság:

Gyárilag ezeket a csatlakozókat préseléssel rögzítik a vezetékre. Elterjedt nálunk is erre a technológiára a “krimpelés” kifejezés. (Crimp: göndörít) Ez most nem járható, mert egy krimpelő szerszám csillagászati összegbe kerül. A forrasztás egyszerű és megbízható eredményt ad. A külső leszorító részt, amelyik a vezeték szigetelését tartja, rövidebbre kell vágni, mert nem lehet úgy visszahajtani, hogy ne lógjon túl.

A csatlakozók adatai:         (Gyártó, többek között: TKP, TaiwanKing Pinterminal Co. Ltd.)

  1. 2-es lengő aljzat: 8821-02
  2. Betét a fentihez: 8820T(LF)
  3. NYÁK-ba forrasztható dugó, 90 fokos: 8823-02
  4. A vezeték: 0,14 mm2…0,34mm2 keresztmetszetű, piros és fekete, hajlékony vezeték.

KOVAX CALCULATORS