Saját készítésű számológépek

          Évekkel ezelőtt, egy munka során, szükség volt bizonyos mérési eredmények összegyűjtésére, tízes számrendszerbe való alakítására és az eredményekkel aritmetikai műveletek elvégzésére. A feladatot PIC mikrokontrollerrel kellett megoldani. Akkor kezdtem behatóbban foglalkozni a számológépek lelki világával. Nem okozott igazán nagy meglepetést, hogy a kalkulátorok tízes számrendszerű számítások elvégzésére fejlesztett cél-hardware-ek. A vizsgálódás közben hozzájutottam néhány régi számológéphez. Ezek megalapoztak egy kisebb gyűjteményt. A Kalkulátor gyűjtemény oldalon mutatom be a legérdekesebbeket. Ezek a számológépek már 30-40 évesek. A legtöbbjük csak alapos tisztítást igényelt. Néhánynál komolyabb javításra, restaurálásra is szükség volt. Ezeknél a gépeknél részletesebben írok a hiba okáról és a javításról is.
         Több, mint 20 éve használom a PIC mikrokontrollereket. Nem kimondottan kalkulátor gyártására tervezték. Az egyetlen művelet, ami segítséget nyújt a BCD aritmetikában a DAW (Decimal Adjust W register) utasítás, amely két becsomagolt BCD* szám összeadása után korrigálja az eredményt, ha szükséges, hogy az is becsomagolt BCD szám legyen.
Az összeadás, kivonás és a szorzás viszonylag egyszerűen megoldható. Főleg úgy, hogy a szorzáshoz szorzótáblát lehet használni. (Részletes ismertetés a Kalkulus oldalán.) Az igazi kihívást az osztás gyors megvalósítása jelentette.
A néhány éves „hobbi-fejlesztés” eredménye vagy fél tucat házilag gyártott kalkulátor, melyek közül a Kalkulus, a Minical és a miniCAL8 nevűeket szeretném részletesen a Saját készítésű számológépek oldalon bemutatni. Mindhárom gép teljes hardware-e és software-e saját tervezésű,  fejlesztésű és készítésű. A gépekről készült dokumentációkat bárki használhatja, de csak saját vagy oktatási célokra. 

(Kalkulus lat 1. rég, iskolai osztályzat 2. rég szám, számítás… Idegen szavak és kifejezések szótára, 1974, ISBN 963 05 0461 8 Akadémia Kiadó)
*: Becsomagolt BCD szám: egy Byte-ban két BCD szám foglal helyet. A lehetséges értékek: H’00’ … H’99’.

Saját készítésű számológépeim

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipis cing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullam corper mattis, pulvinar dapibus leo.

Kalkulus

A Kalkulus az első saját készítésű számológépem. Egyszerűen utánépíthatő.

Minical

A Kalkulus "dizájnos" változata.

MiniCAL 8

A legkisebb általam készített LED-es számológép. A kijelzője csak 8 digites.

KOVAX CALCULATORS