HP-33C

A Hewlett-Packard által gyártott 3. generációs, “Spice” (Fűszer) kódnevű számológépek a következők:

Típus Kódnév Jelleg Programozhatóság Nem felejtő memória
31E

Ginger (Gyömbér)

tudományos nincs nincs
32E Thyme (Kakukkfű) tudományos nincs nincs
33E Sage (Zsálya) tudományos van nincs
33C Sage C (Zsálya C) tudományos van van
34C Basil (Bazsalikom) tudományos van van
37E Parsley (Petrezselyem) pénzügyi nincs nincs
38E Chive (Snidling) pénzügyi nincs nincs
38C Chive C (Snidling C) pénzügyi nincs van

A HP-33C programozható számológép és a “C” betű a típusjelzésben arra utal, hogy nem felejtő memóriával rendelkezik. (Continuous Memory) A kalkulátor kikapcsolása után is megőrzi a beírt programot.

Ennek a számológép-családnak számos érdekessége van, amit talán érdemes megemlíteni:

Kategória:
A kijelző

Számos újdonság, érdekesség kapcsolódik a Spice sorozat gépeinek kijelzőihez.

A HP-30-as sorozatú gépei új kijelzőt kaptak. Mindössze 10 teljes digitet tartalmaznak. A baloldali szélen lévő kijelző (0-dik pozíció) csak az előjelet és az alacsony tápfeszültséget tudja kijelezni. A gyártó már gondolt az európai felhasználókra is, mivel a decimális szeparátor nem csak pont lehet, hanem az Európában jobban elterjedt vessző is. A beállítást gyártás közben végzik el, annak függvényében, hogy hová kerül a gép. Némileg megnövelték a számjegyek méretét és ezzel azok láthatóságát is. Összehasonlításhoz, azonos pozícióban, lefényképeztem a 33C és a korábbi, a Woodstock sorozathoz tartozó 21-es kijelzőjét:

                                                                          

                                                                              A HP-33C kijelzője                                                                    A HP-21 kijelzője

A méretkülönbség látható, a nem működő, egymás alá rakott kijelzők képén is. (Felül: HP-21, alul HP-33C)

Ha a 33C kijelzőjének képét tovább nagyítanánk, látható lenne a chip-be rajzolt hp logó, alul és felül is:

Új megoldást alkalmaztak az alacsony tápfeszültség kijelzésére. A baloldali első pozícióban lévő chip csak az előjelet és az alacsony tápfeszültségre utaló pöttyöt tudja kijelezni. Az alacsony tápfeszültéget egy precíziós feszültség-komparátor figyeli és ha az akkuk feszültége kisebb, mint 2,2 V, akkor beindít egy áramgenerátort, ami kigyújtja az apró LED-et. Ez figyelmezteti a felhasználót, hogy sürgősen tölteni kell a készülék akkumulátorait. A feszültség-komparátor a valahol a kijelző paneljén, a 0. pozíció, közelében van, de kívülről, a nagyító lencsék levétele nélkül, nem látható. A képre kattintva, azt kinagyítva, jobban látható a piros pötty.

A Spice sorozat kijelzőinek vezérlése is eltér a korábbiakhoz képest. Pontosabban, némileg visszatér a Classic családban használt, árammal történő meghajtáshoz. Itt nem az induktivitásban tárolt energiát folyatják át, rendkívül rövid ideig, az egyes szegmenseken, hanem a tápegységben lévő áramgenerátort kapcsolják rá az egyes szegmensekre. Mindig csak egy szegmens kap áramot (~ 30 mA), kb. 33 μsec ideig.

Utolsó módosítás: 2023. 12. 22.