Litronix 2260

 

A Litronix céget 1970-ben alapították az USA-ban (Cuprtino, California) a számológépekbe és karórákba kerülő LED kijelzők gyártására. Ez olyan sikeres volt, hogy már a 70-es évek elején a saját számológép és karóra gyártást is beindították. A 2000-es sorozatú Litronix kalkulátorok érdekessége ennek a kettős termékcsaládnak az eredménye. Ennek a sorozatnak jellemzője az átlagosnál nagyobb karakter-méret. Nézzük meg közelebbről a 2260-as kijelzőjét:

A nagyító lencse torzítása ellenére jól látszik, hogy nem a hagyományos 7-szegmenses chip van a kijelzőben. A chip közepén, függőlegesen látható széles “vonalak” arra utalnak, hogy ha, be lennének kötve, akkor alfanumerikus karaktereket is ki tudnának jelezni: w, W, m, M, T, Y…. Az ilyen chip-eket karórákban használtak, hogy a hét napjainak kezdőbetűit is ki lehessen jelezni: Monday, Tuesday, Wednesday… Ez mindjárt megmagyarázza a karakterek nagyobb méretét. A karórákban, a lapos méret miatt, nem nagyon lehetett nagyítólencséket használni a chip-ek fölött. Ezért jóval nagyobb chip-eket kellett gyártani, hogy azok nagyítás nélkül is jól láthatók legyenek. Kb 2,5-3 mm. Ha ezeket a nagyobb chip-eket nagyítólencse alá helyezik, akkor kiválóan olvasható kijelzőt kapnak. Másik érdekesség, hogy a tizedespont a karakter “belsejében” van, pontosan úgy, ahogy a hp Klasszikus-családjának számológépeinél. Így a tizedespont egy karakternyi helyet foglal el.

A 2260-as belülről. A LIT-2301 típusszám arra utal, hogy a CPU is a cég saját terméke.

Ennek a gépnek hiányzott a teleptartó fedele, amikor megvettem. Egy, kedves, fiatal barátom a segítségemre sietett és egy másik gép (2230) telepfedele alapján megtervezte és 3D-s nyomtatóval legyártotta az új fedelet.

Az új telepfedél

 

Utolsó módosítás: 2021. 12. 31.

 

 

 

 

 

Kategória: