HP-32E

A HP-32E a Hewlett-Packard által gyártott 3. generációs, “Spice” számológépeknek, sorrendben, második tagja. Megjelenésekor, 1978-ban, mindössze 80 USD-ba került. Középkategóriás gép, de jóval nagyobb tudású, mint a nagymamája, az 1972-ben megjelent első tudományos számológép a HP-35. A HP-35 ára 1972-ben 395 USD volt.

Kategória:

A műanyagok időállósága

A hp hagyományosan jó minőségű és megbízható termékeket állított elő. (Ez az állítás az 1980-es évek végétől már nem teljesen igaz.) A pletykák szerint, volt egy  követelmény a hp-nél: a megbízhatóságot nem csak beépíteni kell, hanem bele is kell tervezni. 

Hogy jönnek ide a műanyagok? A műanyagok használata az elektronikus készülékekben elengedhetetlen. (Nagyon ritkák azok a körülmények, ahol nem lehet műanyagokat használni.) 1974-ben hozták forgalomba a HP-65 típusszámú programozható számológépet. Ebben volt egy mágneskártya író/olvasó szerkezet a programok tárolására. Ez hasonlóan működött, mint egy szalagos magnetofon. Egy gumigörgő segítségével továbbították a 7 cm hosszú mágnes-kártyát az író/olvasó fej előtt.  A HP-65-ös író/olvasó mechanikájának tervezésekor, a fejlesztő csapat, melyet Robert B. Taggart  vezetett, számtalan anyagot kipróbált a görgőhöz. Végül a poliuretán egyik változata mellett döntöttek. Valószínű, hogy akkor senki sem gondolt arra, hogyan viselkedik ez az anyag 30-40 év elmúltával. Nem tudom, mikor kezdett ez az anyag elöregedni. Én csak 2015 óta gyűjtöm a számológépeket, akkor már ezek a görgők ragacsos masszává változtak.

A HP-32E szétszedett állapotban

Hasonló probléma merült fel a Spice sorozat számológépeinél is, de már néhány év elteltével, a gyártást követően. A gyártási költségek csökkentésére új szerelési technológiát vezettek be. Nem a hagyományos nyomtatott huzalozású lemezre forrasztották az alkatrészeket, hanem egy hajlékony huzalozású fóliához szorították hozzá. Azért is  lehetett ezt a szerelés alkalmazni, mert a számológép csak DIL (Dual In Line) tokozású integrált áramköröket tartalmazott. Ezek lábait kihajlították és máris készen álltak a szerelésre. A kalkulátor tartalmazott több, hagyományosan szerelt alkatrészt is, de ezeket a tápegység modulban zsúfolták össze. Hogy valami tartása is legyen a szerelvénynek egy merevítő fémlap is modul része lett. Az alábbi rajzon narancssárgával jelöltem a szivacsot és világoskékkel a merevítőt. A problémát a szivacs idő előtti elöregedése okozta. Már néhány év után a szivacs bekeményedett és megszűnt a kellő szorítóerő a hajlékony huzalozás és az IC-k kivezetései között. A készülék működése bizonytalanná vált. A hp-nél is felfigyeltek a sok reklamációra és egy idő után visszatértek a hagyományos, forrasztásos technológiához.

Utolsó módosítás: 2023. 12. 20.