HP-Classic “pótalkatrészek”

A számológép-gyűjtők gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy a nehezen megszerzett kincsük hiányos. Vagy a telepfedél hiányzik, vagy egy kapcsoló törött stb. A hp klasszikus családjának számológépei már elérhetik az 50-éves kort is. Nem csoda, hogy akad egy-kettő sérültebb darab is. A címben szereplő “pótalkatrészek” elsősorban a műanyag alkatrészekre vonatoznak. Ezek a következők:
Néhány megjegyzés a fentiekhez:
  • A telepfedél csak a HP-35, HP-45, HP-55, HP-70 és a HP-80 kalkulátorokhoz jó. A HP-65 és HP-67 gépek telepfedele eltérő. A telepfedélhez két darab záróidom szükséges.
  • Az akkupack-ba csak a “AAA” méretű akkumulátorok építhetők be. Ezek kapacitása 750 mAh körüli, ami meghaladja az eredetileg beépített akkumulátorok 500 mAh-ás kapacitását. Én, a Panasonic eneloop fantázianevű akkumulátorait használom. Rendkívül kicsi az önkisülésük. 10 év elteltével is megtartják a kapacitásuk 70%-át.

Kategória:
“Pótalkatrésznek” számít nálam a számológép alaplapja is. Az alábbi képen a HP-35-ös programjával feltöltött alaplap látható:

 

Ez jó a 45-ös, 70-es és 80-as számológépekhez is. Persze, más-más programmal. Mivel nincs 70-es és 80-as gépem, nem is írtam hozzájuk programot. (Amúgy is, a pénzügyi számológépek távol esnek az érdeklődésemtől.)
Utolsó frissítés: 2023. 05. 16.